Doğal Sağlıklı D Vitamini

01-12-2022 11:32
Doğal Sağlıklı D Vitamini
Doğal Sağlıklı D Vitamini, Güneş ışığı vitamini gibi de tanınan D vitamini, vücudunuzun her yerine yarar sağlar. Kan dolaşımınıza tesir eder, kalsiyum ve fosfor emilimine destek sunar ve kemiklerinizin güçlenmesini sağlar. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine dahil olur ve ruh hali, kalp sağlığı ve hatta kg kaybı için faydalıdır. Yiyeceklerden ve takviyelerden D vitamini alabilirsiniz ve cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretir. Peki, D vitamini nedir, yararları nelerdir? En iyi D vitamini kaynakları neler?

D Vitamini Nedir ?

Sürekli güneş kremi kullanıyorsanız, güneşe oldukça fazla maruz kalmıyorsanız ve / yada daha koyu cilt pigmentasyonunuz varsa, tavsiye edilen oranda D vitamini alamayabilirsiniz. Besinlerin oldukca azı organik olarak D vitamini içerdiğinden, takviyeler bazıları için iyi bir seçenek olabilir. Bu vitamin çeşidi, sıhhatli kalmak ve kemiklerin güçlenmesini sağlamak için lüzumlu olan bir vitamindir. Ayrıca yağda çözünenler grubunda yer alır. Bu vitamin, cilt güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında oluşur. Ayrıca gıda takviyeleri ve birtakım yiyeceklerde bulunur.

D Vitamini Çeşitleri Nelerdir ?

İnsanlarda iki ana tür D vitamini vardır. D3, doğrudan olarak güneşin ışınlarına maruz kalmaya cevap olarak vücutta üretilir. Ayrıca D2 ise (ergokalsiferol) bitkilerde sentezlenir. Her iki tipin de vücutta kullanılmak suretiyle karaciğer ve böbreklerde etken formu olan 1,25 dihidroksivitamin D’ye dönüştürülmesi gerekir.

D Vitamini Faydaları Neler ?

Vücudun ince bağırsakta yer edinen kalsiyum ve fosforu emmesine yardım etmek, D vitamininin temel işlevidir. Kemiklerin sertleşmesi problemini ortadan kaldırmak, müsait sinir ve kas fonksiyonunu, hücre fonksiyonlarını desteklemek için kalsiyum gereklidir. 
D vitamini eksikliği olan bireyler, çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde osteomalazi benzer biçimde tanınan bir hastalık olan zayıflamış, yumuşak ve hassas kemik hastalığına yakalanabilirler. Kalsiyum ve fosforu dengelemedeki görevi ve kemik sağlığı için D vitamini büyük ehemmiyet arz eder. Özellikle kortikosteroidler şeklinde muayyen ilaçları kullananlarda yada osteoporoz dahil tıbbi durumları yönetenlerde kemik kaybını yahut kemiklerin yumuşamasını önlemek için D vitamini alımı oldukça daha önemlidir.

D Vitamini İçeren Besinler:

Bilindiği suretiyle en iyi D vitamini deposu güneştir. D vitamini içeren takviyeler de çoğunlukla tercih edilmektedir. Bununla beraber birtakım besinler de D vitamini içerir. D vitamini kaynakları şöyleki sıralanabilir:
İnek sütü

Bitki bazlı süt

Kahvaltı gevreği

Yoğurt

Portakal suyu

Mantar

Alabalık

Sardalya

Somon

Yumurta

Karaciğer

Unutmayın ki; D2 vitamini esas olarak bitkilerde bulunurken, D3 hayvansal gıdalarda yer alır. Gıdalardaki D vitamini miktarını sıralarken, bir çok kaynak D2 ve D3 vitamini içinde fark yapmaz. Bazı yiyecekler her iki formun bir karışımını içermektedir.

İçeriğimizden memnun kaldıysanız, buraya tıklayarak diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz!

D Vitamini Nedir ?
Resim' e tıklayarak ürünlerimize göz atabilirsiniz!

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.