Hayvanları Koruma Günü

29-11-2022 11:28
Hayvanları Koruma Günü
4 Ekim Hayvanlar Günü Nezaman Kutlanıyor ?


4 Ekim Hayvanları Koruma Günü resmi kutlamaları evvela 1931 senesinde evrensel olarak kutlanmaya başlanmıştır. Oy donanması ile düşünülen bu tatbik 1931 yılının Mayıs ayında İtalya’nın Floransa kentindeki Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi toplantısında görüşülmüştür. Bu görüşmenin öncesinde yalnızca Avusturya, Almanya, Çekoslovakya ve İsviçre’de bulunan insanoğlu tarafınca kutlanırken meydana getirilen müzakere ondan sonra bütün dünya geneline yayılmıştır. Günümüzde yetmişten fazla ülkede kutlanır hale gelmiştir. Bu hususi günde hayvanları koruyup kollamanın, onlara iyi kalpli davranmanın, daha iyi koşullarda beslemenin ve kırılgan olmanın önemi bütün dünyaya duyurulur.


Hayvanları Koruma Günü Etkinliği:


Her sene Ekim ayının 4. günü hayvanları koruma günü etkinlikleri ile kutlanır. Bu tarihte rayda ve televizyonlarda, okullarda, muhtelif kurumlarda hayvanların yararları ve onların iyi mi korunacağı ile alakalı konuşmalar yapılır.
Hayvanların haiz olduğu haklar 15 Ekim 1978 tarihinde UNESCO evinde Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi ile duyuru edilmiştir. Toplam 14 maddeden olup biten bu haklara bakılırsa 4 Ekim ve öteki bütün günlerde hayvanlara koruyucu ve iyi niyetli hareket etmek gerekir. Bütün hayvanların ömür hakkının olduğu ve hürmet görmeleri gerektiği unutulmamalıdır. Hiçbir hayvana fena ve acımasız davranılmamalı, yabani türde olan hayvanlar kendi organik etrafında serbestçe yaşamaya bırakılmalıdır. Eğlence olsun diye hayvanlar öldürülmemeli, bu tür davranışların kabahat olduğu unutulmamalıdır.


Hayvanları Koruma Günü İle İlgili Sorular:


Dünya çapında pek oldukca hayvan türünün yok olması, beslenme yahut barınma ile alakalı problemler yaşar. Ülkemizde yer edinen hayvan barınaklarının sayısı gereksinim duyan hayvanların bakımı ve korunması için ehil değildir. Dünya verilerine bakılırsa ABD’de ortalama 6,5 milyon evcil hayvan barınaklara bırakılır ve bunların yaklaşık 1,5 milyonuna ötenazi uygulanır. Bunların içinde kediler sayıca daha fazladır.
Küresel verilere bakılırsa köpekbalıklarının insanoğlu tarafınca öldürülme sayısı fazla olup aslına bakarsak bu hayvanlar insanlardan daha çok korkar. Japonya’da her yıl yüzlerce minke balinası öldürülür. Bunlara gebe olan dişi balinalar da dahildir. Ayrıca Orangutan habitatının %90’ından fazla yok olmuştur. Özellikle küresel ısınma ve ormansızlaşma çalışmalarının bu negatif durumda oranı fazladır.

Hayvanları Korumak İçin Ne Yapmalıyız ?


Hayvanları korumak için nesli tükenmekte olan hayvanlara dikkat çekilmeli, sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir mamüller satın alınmalıdır. Yerli bitkiler yetiştirmeye öncelik verilmeli, plastik mamüllerin alımı azaltılmalıdır. Bölgede bulunan yırtıcı hayvanların yaşamlarını korumak için gönüllü olmak yarar sağlayacaktır. Yaban yaşamı sığınakları, parklar ve benzer yerlerde hayvanların daha iyi yaşam sürmesi adına yardım edilebilir. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde paylaşılacak mesajlar ve yapılacak etkinliklerle canlı dostların daha iyi ve sıhhatli bir yaşama haiz olması sağlanabilir.
Hayvanları Koruma Günü

İçeriklerimizden memnun kaldıysanız, resim' e tıklayarak diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz!
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.