Yoganın Faydaları Nelerdir ?

03-12-2022 11:39
Yoganın Faydaları Nelerdir ?
Yoganın Faydaları Nelerdir ?

Son yıllarda devletimizde de oldukca popülerleşen Yoga, sağlığını naturel yollardan korumak isteyen ve zihinsel bir iyileşmenin ardında olanların ilk tercihlerinden biri oluyor. Yoganın yararları içinde en başta zihin ve vücut sağlığının bir uyum içinde gelişmesi geliyor. Bunlara rağmen, yanlış bilinenin aksine o bir spor değil, bir felsefe sistemi.
 
100’den fazla değişik türü yahut öğretisi olan bu tatbik çoğu zaman meditasyon, soluk egzersizleri ve muhtelif duruşlardan (poz) oluşuyor. Asana da denilen bu Yoga pozları muhtelif esneme halleriyle değişik kas gruplarının çalışmasını sağlıyor. Onu bu kadar cazibeli kılan şey ise aslen oldukca rahat bir tatbik olması. Günde otuz dakika kadar azca bir müddet ayırarak siz de bedeninizin kendi kendini iyileştirecek güce kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

1. Yoga Nedir ?

Yoga nelerdir sorusuna verilecek en kısa cevap, bedensel ve psikolojik olarak iyi sezmek için meydana getirilen ve nefese odaklanan bir egzersiz demek olur. Özellikle şehirde yaşayan ve günlük hayatta strese maruz kalan insanlara bu egzersizin en mühim artısı da stresin önüne geçmesi yahut azaltması oluyor. Gücü ve esnekliği çoğaltması da cabası.
Yoga’nın ilk amacı ise, karşılaştırıldığı spor uygulamalarından birazcık farklı. O daha oldukça farkındalığı çoğaltmak ve ruh ile gövde içinde bir ahenk yaratmak amacı ile tercih ediliyor. Bunların yanında yoganın yararları içinde oldukca somut olanlar da var. Bunların başlangıcında teneffüs ve kalp sağlığını iyileştirmek, depresyon şeklinde zihinsel esenlik sorunlarının önüne geçmek ve kasları güçlendirmek geliyor.

2. Yoganın Faydaları Nelerdir ?

Batı ülkeleri başta olmak suretiyle dünyanın her yerinde oldukça sevilen Yoga’nın hem zihinsel bununla beraber fizyolojik sağlığa pek oldukça faydası olduğu biliniyor. Yoganın yararları içinde bazılarının ilmi bir dayanağı olmasa da yoganın ilmi yararları şöyle:
Yoganın yararları nedir sorusuna verilecek ilk yanıt stresi azaltmak ve rahatlamayı sağlamak olur.

Bilimsel araştırmalar Yoga pratiklerinin vücudumuzda strese sebep olan Kortizol hormonunun azalmasını sağlamış olduğu sonucunu ortaya koyuyor.
Pek oldukça insan niçin Yoga’ya başladıkları sorulduğunda endişe bozukluğuna iyi geldiği argümanını ortaya atar.

İşin entresan yanı, bu hakikaten de doğrudur. Yapılan araştırmalar Yoga uygulamasının ve egzersizlerinin, bilhassa de meditasyon ile beraber uygulandığında, kaygıyı azalttığını kanıtlıyor.

Yoganın bedene yararları içinde en bilineni kalp hastalığı riskini azalttığı. Vücut sağlığı denildiğinde kalp, tüm vücudumuzun iyiliğini etkileyen en mühim organ olarak ilk aklımıza gelen. Elbette kalp sağlığı için Yoga ve spor kadar doğru beslenme de büyük bir rol oynuyor.

Yürütülen birtakım araştırmalar Yoga’nın ek olarak antidepresan tesiri gösterdiği ve depresyon semptomlarının azalmasını sağladığını ortaya koyuyor. Kortizol hormonunu azaltması ve vücuttaki Serotonin hormonu seviyesini etkilemesi ise bu durumu kanıtlar nitelikte.

Tüm dünyada insanların Yoga’ya başlama motivasyonlarının başlangıcında uyku standardını çoğaltmak geliyor. Günlük rutinin içerisine Yoga eklendiğinde, uyku düzeninin oturmuş olduğu ve daha kaliteli hale geldiği ise ilmi araştırmalar tarafınca da destekleniyor.

Pek oldukça insan Yoga yapmanın esnekliği ve dengeyi artırdığını düşünüyor. Çok da haklılar. Yapılan araştırmalar bilhassa muayyen Yoga duruşları veya pozlarının harbiden vücudu daha dengeli ve elastik hale getirmiş olduğu sonucunu ortaya koyuyor.

Yoga’ya has olan ve Pranayama olarak malum soluk stili, soluk alış verişi iyileştiriyor ve bunun bir kararı olarak teneffüs sağlığını korumaya destek oluyor. Bazı araştırmalar ise yoganın bu yönüyle Astım hastalığının semptomlarını da azalttığı kararına varmış durumda.

Yoga, çoğu zaman muhtelif pozlardan ve meditasyon şekillerinden oluşuyor olması nedeniyle hafifçe bir “spor” olarak biliniyor. Oysa Yoga bir spor olmamakla beraber bedensel gücü ne olursa olsun artırıyor.

İçeriklerimizden memnun kaldıysanız buraya tıklayarak, diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz !

Yoganin Faydaları
Resim' e tıklayarak ürünlerimize göz atabilirsiniz !
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.